Civilt motstånd är en del av demokratin

Dagens nyhet är de ungdomar som förhindrade att SDU kom in på deras skola. Det följdes av de vanliga harangerna om fara för demokratin från SDU och SD-are. Men också från andra.

Det är lite märkligt. Argumentet är att de bryter mot demokratin genom att inte tillåta SD och SDU komma in på skolan. Att deras lärare misslyckats att utbilda dem rätt när det gäller demokrati. Och så vidare och så vidare.
Det de gjorde var civilt motstånd. Det de gjorde var samma sak som allt från Gandhi till folk på egyptiska torg, Rosa Parks till plogbillar, Greenpeace-aktivister till uppror i Ukraina gjort och gör.

För om man hävdar att människor inte har rätt att ta sig rätten att faktiskt göra motstånd mot något som de anser vara fel - även om det är demokratiskt valt - då har man enligt mig en väldigt märklig syn på demokrati. Det blir en sorts demokratisk talibanism, där idén om demokratin är större än dess effekter, där principens vara får stå före dess faktiska icke-perfektion.

För det starka i demokrati är att den aldrig är färdig. Det farliga med demokrati är när den görs till en absolut regel. Det innebär inte att civil olydnad ska vara nån sorts fri chans; men att hävda att det som unga valde att göra är ett fel utifrån ett hot mot demokratin är faktiskt fel. All demokrati har utvecklats utifrån att personer har sett att demokratin just där och då har en bugg, är på väg och fel håll eller inte stödjer faktumet - den universiella grundtanken om allas lika värde som människa.

Jag har helt enkelt svårt när saker anses klara. Det finns gott och det finns ont. Och ibland räcker inte reglerna till när nya onda saker hotar.

För min del är det faktum att SD lyckades komma in i riksdagen ett bevis på att demokratin inte är perfekt. Folkviljan må vara där - men folkviljan har genom åren förändrats, ofta genom både inomdemokratisk påverkan men också många gånger genom utomparlamentariska händelser. Som den här. Eller sit ins. Eller att sätta sig på en buss, på en plats där personer med fel hudfärg inte är tillåtna att sitta.


Detta är en postning i #blogg100. Alla postningar hittar du samlade på min blogg Deepedition.com.

 
2
Kudos
 
2
Kudos

Now read this

Dagen i bilder

Idag hann jag inte riktigt med det här med bloggande. Så det fick bli en dag i bilder. Till på köpet två minuter sent. Tjohej. Sen en massa jobb men det blir så tråkiga bilder av det. Imorgon är det dags för första dagen i kursen Bygga... Continue →