Normalisera inte det odemokratiska

En läkare som faktiskt anser att ett politikerbesök från Jimmie Åkesson stör vården kommer få repressalier från Landstinget, Malmö stad målar över grafitti “fimpa jimmie” med hänvisning till att det är politisk propaganda (pikant detalj är att SD är ena riktiga pippinetter när de hävdar att det är ett mordhot) - och inte med att det generellt är förstörelse att klottra, SR hävdar sin rätt att stänga av personer som tar avstånd från SD med hänvisning till sin “objektivitet” samtidigt som politiker från det partiet får i andra program häva ur sig både det ena och andra utan att bli ifrågasatta eftersom vi har yttrandefrihet. Polis och media tenderar att hävda (ivrigt påhejade av vissa inom en konservativ liberal linje) att mordförsöken i Malmö beror på en sorts firma-aktig fight mellan höger- och vänsterextremister (oavsett att de som blev nedstuckna blev det i ryggen respektive att den bar där nazisterna hängt ligger långt från platsen). Sen har vi de mycket stora ord om demokratihot som många tog i munnen när Åkesson blev tårtad.

Det sker en normalisering av högerextremism. Det sker en normalisering av rasism. Med hänvisning till demokrati. Det är ganska skrämmande. För demokrati skapas inte i ett vacuum. Det är inte en instrumentell metod utan en inställning som bygger på allas lika värde. Demokrati handlar om en människa och en röst. Den högerextremism och rasism som nu bubblar upp står inte för ett sånt värde. Oavsett hur fint inlindade partiprogram SD lägger fram så bygger deras parti på att vissa personer är mer värda än andra även i ett demokratiskt samhälle. Problemet blir när media och andra förklarar att eftersom vårt demokratiska system är byggt på det sätt som det är och närmare tio procent av svenska folket valt in dessa personer så är det något vi får leva med. Normalisering av högerextrema krafter.

Det finns dock inget som säger att det är odemokratiskt att inte bekämpa och förhindra åsikter, hur än demokratiskt invalda de är, att stå oemotsagda. Demokrati är ingen garant för att saker är rätt. Att människor väljer ett parti som i grunden har ett odemokratiskt synsätt och ett inhumant perspektiv på människor av annan härkomst - det innebär inte att vi ska behöva acceptera det.

Det finns en stor rädsla att faktiskt säga att människor har fel. Att deras åsikter suger rejält. Att deras val i riksdagsvalet är huvudlöst. Allas åsikter ska respekteras - fast ska vi respektera att människor har åsikter som går emot grundläggande demokratiska värderingar?

Den hypersubjektifiering som utvecklas skapar självklart rum för den normalisering av i andra tider icke-möjliga åsikter om andra människor. Att se att sanningen för en individ ska vara en sanning som gäller är inte möjligt. Det handlar inte om åsiktskorridorer eller pk-ism utan om att en åsikt alltid har en konsekvens. Konsekvensen av att göra en rasistisk/främlingsfientlig ideologi normaliserad i en demokrati är oerhört allvarlig.


Detta är en postning i #blogg100. Alla postningar hittar du samlade på min blogg Deepedition.com.

 
11
Kudos
 
11
Kudos

Now read this

Det här med stil

Självklart minns man sin egen ungdom när man tyckte att föräldrarna var jävla trista som alltid såg likadana ut. Så skulle man aldrig bli. Att byta stil, att ändra sig var själva idén med att vara människa. Att inte göra det var att... Continue →